divendres, 28 de novembre del 2014

Més idees que emocions

-Núvols de paraules

Un núvol de paraules (tag cloud o word cloud en anglès) és una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar les paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc. (http://ca.wikipedia.org/wiki/N%C3%BAvol_de_paraules)


Una bona aplicació per fer núvols de paraules és Wordle però n'hi ha més!




-Mapes conceptuals

Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i són una tècnica que cada dia s'utilitza més, des de preescolar fins a la Universitat, com a eina d'aprenentatge.

Procés de creació d'un mapa conceptual:
  1. Selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la).
  2. Reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors).
  3. Concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent).
Els mapes conceptuals són un model molt clar i lògic per al cervell, són una manera de relacionar les idees i conceptes d’un text a través de connectors. Ajuden a organitzar coneixements d’una manera ordenada, és a dir a partir d’un text (concepte general) creem una classificació i divisió dels conceptes.

Un programa on-line per a crear mapes conceptuals és Bubbl i un exemple de mapa conceptual amb aquest programa podria ser el següent:

Text:
"El Dinar de Nadal"
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'àvia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja és gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en què parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any, ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar a les postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn, ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

Mapa conceptual:

Imatge:

-Taulers d'anuncis

Els taulers d'anuncis són els taulers físics però en format digital. Aquests ofereixen la possibilitat de compartir informació i crear-ne de nova amb les persones que s'ha compartit.

Per a treballar amb taulers d'anuncis el Padlet és la millor opció.


-Mapes mentals

Un Mapa Mental és un efectiu mètode per millorar l'assimilació de continguts i la seva memorització a través de la representació visual d'informació.

Hi ha molts programes per a crear mapes mentals.

-Diferència mapes conceptuals i mapes mentals:
Un mapa mental consta d'una paraula central o concepte, al voltant de la paraula central es dibuixen de 5 a 10 idees principals que es refereixen a aquella paraula. Llavors a partir de cadascuna de les paraules derivades, es dibuixen al seu torn de 5 a 10 idees principals que es refereixen a cadascuna d'aquestes paraules. Per a moltes persones les dues tècniques poden semblar similars, però gran part de la seva diferència rau en la capacitat visual del mapa mental i les connexions que realitza. El mapa mental cerca i exigeix imatges per a la seva construcció. Les imatges i dibuixos tenen diverses funcions, algunes mnemotècniques, una altra per reduir les paraules mantenint un concepte o idea complexa i també per buscar noves connexions. Se sap que les imatges connecten ràpidament amb altres idees afins, de manera que part de la pontencia del mapa mental està en la seva capacitat visual de generar noves connexions i retenir les idees amb l'hemisferi visual del cervell. (http://www.ceibal.edu.uy/contenidos/areas_conocimiento/lengua/090504_cmaptools_xo/#Diferencias_respecto_al_Mapa_mental)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada