dimarts, 18 de novembre del 2014

La Blogosfera

Parlem de blogosfera educativa quan ens referim a les xarxes de blogs relacionades amb els contextos educatius, des dels blogs de centre, blogs de professors i/o alumnes, blogs sobre la integració de les TIC en educació, etc. Els blogs utilitzats en contextos educatius, principalment destinats als processos d’ensenyament i aprenentatge, es diuen edublogs.

-Manifest Blog:
1.La blogosfera és un organisme viu, una xarxa biològica que com a tal no té ni tindrà límits. La blogosfera està composta per comunitats que cada vegada seran més diverses.
2.Els blogs creen comunitats que reforcen el sentit democràtic de la societat civil, si bé els blogaires defensen la seva individualitat i no se sotmeten a jerarquies, només reconeixen el mèrit de qui, des del seu punt de vista, fa les coses de manera adequada.
3.La blogosfera és el marc en el qual s’escenifica el canvi més gran d’Internet, un canvi que ha passat a denominar-se web 2.0*.
4.El diàleg és la principal forma de manejar-se en aquest entorn. Sense aquest diàleg, ni la blogosfera ni la web tindrien sentit.
5.Crea comunitat. Expandeix les idees del blog i de la blogosfera. Construeix minories, sense ànim de ser majoritàries, però sí representatives. Enllaça sempre i engrandeix la blogosfera.
6.Aposta per una blogosfera horitzontal: en la blogosfera ningú no està per sobre ni per sota. Sent-te lliure de conversar amb “els grans”, sent-te afortunat de conversar amb els nous: el món sencer t’està escoltant. El món sencer t’està parlant.


*Web 2.0 o web social: nou marc d’integració, participació i comunicació social, allunyat del model anterior on grans empreses oferien continguts i els usuaris eren simples lectors, per passar a ser alhora redactors. L’usuari és protagonista, decideix, etiqueta, crea, comparteix, organitza. Distribueix, recull, selecciona... La web esdevé un gran espai de lectura i escriptura, on la informació es converteix en conversa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada